Strävan efter den optimala hälsan kan kännas stressande. Vad får dig att må bra?

Vad är definitionen på hälsa egentligen? Världshälsoorganisationen (WHO) definierade redan 1948 hälsa som något mer än bara frånvaro av sjukdom och denna definition är fortfarande en viktig del av WHO’s författning.   

”Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom” -WHO 1948

Det är ju bra nyheter för dig som lever i ett välfärdssamhälle, eftersom det betyder att du bara kan hitta en fin balans mellan din fysik, ditt psyke och social trivsel med hjälp av en god livsstil. Sen infinner sig den optimala hälsan. Du behöver bara träna, äta hälsosamt, bygga upp din självkänsla, vara snäll mot dina medmänniskor och umgås med dina vänner, nära och kära. Vara kärleksfull mot din partner och dina barn. Du kan låta dina barn gå på idrottsaktiviteter, leka med sina vänner, äta den hälsosamma maten du lagar från grunden varje dag samt sova i tid för att orka vara trevliga barn i skolan dagen efter. Du kan hjälpa barnen med läxor, engagera dig som klassförälder och även lagledare. Sedan är det bra om du orkar jobba långa timmar för att ha råd att åka på semester, så att ni alla kan vila upp er från ert hälsosamma liv.

Kan vara, finns det några människor därute som känner igen sig alltför väl i ovanstående beskrivning. Några som till och med blivit helt utmattade av stress i strävan efter en god hälsa. Det kanske inte är så konstigt att välfärdsmänniskan trots sin välfärd blir stressad av alla krav som byggs upp i dagens informationssamhälle. Paradoxalt nog är stress skadligt för hälsan när nu stressen hopade upp sig på vägen mot målet, ”den optimala hälsan”.

Så hur kan man bryta denna ohälsosamma trend som verkar motverka sitt eget syfte? Det finns många svar på den frågan eftersom vi människor spännande nog är så olika och mår bra av så olika saker. Den optimala återhämtningen för en individ kan vara stressande för en annan. God mat för någon kan en annan finna outhärdlig. Rutiner kan kännas lugnande för en person men uttråkande för en annan person.

Vi på Hälsa & Idrott hjälper individer att hitta sin väg mot en annan typ av strävan där det inte handlar om att göra allt perfekt utan att göra lite mindre fel. Utifrån önskemål och behov kan vi hjälpa individer med att hitta bättre prioriteringar, ta bort onödiga stressmoment, sätta upp realistiska mål och att faktiskt hitta en bättre hälsa i slutänden. Där balansen mellan kropp, psyke och social trivsel byggs upp genom successiv livsstilsförändring mot ett liv att njuta av.

Frida Fagerdahl
Specialistläkare inom Allmänmedicin/ Idrottsläkare

Categories:

Tags:

Comments are closed

om